Honderd jaar geleden richtten katholieken de Radboud Universiteit op: een Nijmeegs instituut waar wetenschap en geloof elkaar niet uitsloten, maar versterkten. Hoe verhouden wetenschap en geloof zich tegenwoordig tot elkaar? Om het Nijmeegse eeuwfeest te vieren organiseert het Thijmgenootschap als cadeau aan de jarige, een symposium over het thema Geloven met en zonder God. Op woensdag 24 mei 2023 denken sprekers en deelnemers na over zowel samenhangen als spanningen in de relatie tussen wetenschap, geloof en maatschappij.
Gegroeid met een missie
De Radboud Universiteit ontwikkelde zich van een bescheiden instelling met drie faculteiten tot een complete universiteit met zeven faculteiten. Het onderzoek aan de Radboud Universiteit krijgt wereldwijde waardering en studenten uit vele landen willen er graag studeren. Het instituut is, met momenteel ruim 24.000 studenten, groter en bekender geworden, maar in zijn missie klinken nog altijd de kernwaarden van de Katholieke sociale leer: zorg voor elkaar en voor de wereld.
Hoe worden wetenschappers geïnspireerd door hun geloof? En wat moet een universiteit daarmee? Drie hoogleraren – Heino Falcke, Sharda Nandram en Thomas Quartier – belichten het vraagstuk van verschillende kanten. Vervolgens gaan de aanwezigen onder leiding van de rector magnificus van de Radboud Universiteit, prof. Han van Krieken, in gesprek.
Locatie, tijd en aanmelden
Het symposium vindt op woensdag 24 mei 2023 van 13.00 tot 18.00 uur plaats in theaterzaal C van het Elinor Ostromgebouw, Heyendaalseweg 141 te Nijmegen. Deelname is gratis, aanmelden via deze link wordt op prijs gesteld.